7 tips voor Mei Plasticvrij!


8 mei 2019

Zo, de eerste week van Mei Plasticvrij is al achter de rug.
Vond je het toch moeilijker dan verwacht? Of aarzelde je nog om mee te doen?
Wij geven je een duwtje in de rug.

Waarom zou je meedoen aan Mei Plasticvrij?

Elke minuut komt er een volle vrachtwagen plastic in onze zeeën en oceanen terecht. Doen we op deze manier verder, dan zit er tegen 2050 meer plastic dan vis in de zee. En dat is natuurlijk voor niemand goed. Plastic is dan ook overal: in je donsdeken, je meubels, je elektronica, je kledij en zelfs op je bord. Een gemiddeld persoon krijgt jaarlijks 13.731 tot 68.415 deeltjes plastic binnen. Hoog tijd voor verandering dus.

Met deze tips kom je de komende weken moeiteloos plasticvrij door! 

  1. Neem je eigen stoffen zakjes mee naar de winkel en vermijd producten in plastic. Misschien is er wel een variant die verpakt zit in karton? Probeer ook zoveel mogelijk in bulk te kopen. Voor kaas of charcuterie kan je dan weer zelf een potje of doosje meenemen. Wist je trouwens dat je de allesreiniger en het was- en afwasmiddel van Ecover bij ons kan laten navullen?
  2. Drink kraantjeswater. In België komt er namelijk drinkbaar water uit de kraan, handig, goedkoop en ecologisch! En voor onderweg kan je uiteraard een drinkbus vullen.
  3. Ga voor een herbruikbare koffie- en theebeker.
    Onze kleurrijke bamboo cups al gezien? 😉
  4. Kijk eens rond in je badkamer. Daar vind je vaak heel wat onnodig plastic. Kies voor houten tandenborstels en haarborstels, shampoo bars en blokken zeep, of probeer bijvoorbeeld zelf eens een heerlijke scrub te maken. 
  5. Zeg nee tegen rietjes. Bestel je een frisdrank of cocktail op café? Vergeet dan zeker niet op voorhand te zeggen dat je liever geen rietje wil. Voor wie er toch geen kan missen, zijn er herbruikbare houten en metalen varianten op de markt.
  6. Maak zoveel mogelijk zelf. Niet alleen verzorgingsproducten, maar ook sausjes en beleg zitten meestal verpakt in plastic en kan je nochtans makkelijk zelf maken. Zo fabriceer je in een vingerknip hummus, die meestal ook nog eens veel lekkerder is dan de supermarktvariant.
  7. Check je kledingetiketten. Je zou het misschien niet zeggen, maar ook kledij zit vaak vol plastic. Polyester, acryl, lycra, nylon, spandex en fleece zijn dus te vermijden.

Zo, nu moet het zeker lukken!

Deel dit bericht!