Reisverslag van een dagje Vielsalm


7 april 2018

Toen we de uitnodiging van Pranarom/Herbalgem in onze mailbox ontvingen hebben we geen seconde getwijfeld om ons in te schrijven. Ik had al wel eens gehoord van het magische berkenwater waarmee elk voorjaar de detox begint, maar ik had nog nooit gezien hoe het exact wordt afgetapt en samengesteld.

We werden reeds om 9h15 verwacht voor het onthaal, dus op zondag 25 maart zetten zowel Sofie als ik onze wekker heel vroeg, want om 7h15 werd ik opgepikt om samen naar het bijna 200 kilometer verder gelegen Vielsalm te bollen. Ik kan je garanderen dat het alarm pijn deed aan de oren aangezien het die nacht een héle korte nacht was vanwege het zomeruur, maar uiteindelijk overwon het enthousiasme het van de vermoeidheid en verschenen we allebei fris en monter stipt op tijd op onze afspraak.

Gewapend met een Bamboo Cup (c) gevuld met voldoende Gold Choice (c) ginsengkoffie, een gevulde brooddoos en een zak glutenvrije brownies van Damhert (c) trokken we op pad om 2 uur later perfect op tijd te arriveren op onze eindbestemming.   Nadat een overijverige ober ons voorzag van nog meer koffie en een additioneel ontbijt kon de theorievoormiddag beginnen.

We leerden over het Herbalgem gamma en konden op de slides volgen hoe de opwaartse sapstroom in elke berk de nodige energie en mineralen uit de bodem trekt en hormonen naar de takken verdeelt om ervoor te zorgen dat de knoppen ontluiken en de bladeren en de takken en de hele boom zich kunnen ontwikkelen. De neerwaartse sapstroom brengt de stoffen die geproduceerd werden door fotosynthese weer naar beneden.

Het sap uit de opwaartse sapstroom wordt door middel van een respectvolle boring in de stam afgetapt. De boom wordt ook niet volledig leeggetapt, er wordt gezorgd dat er nog voldoende opwaartse sappen overblijven om de boom van de nodige vitaliteit te voorzien.

Het aftappen van het sap is vergelijkbaar met een bloedafname bij een mens en zorgt voor een duurzaam beleid.

Het verkregen sap is dus echt een levend water, gedynamiseerd en interactief. Een concentraat van energie met een mineraliserende, ontstekingsremmende en anti-oxiderende werking.

Het dagelijks drnken van het sap – gedurende een kuur van 3 weken – biedt alles wat een mens nodig heeft om het evenwicht te herstellen op cellulair niveau. Uitwisselen van K+ / Na+ en Mg++/Ca++, eliminatie van toxines die we dagelijks binnenkrijgen via onze voeding en de buitenlucht en opslaan in onze vetten, het herstel van de zuurtegraad,…
Op die manier zal de zuurtegraad, de oxidatiegraad en de zuiverheidsgraad van het bloed terug in evenwicht gebracht worden.  De ideale parameters voor een bloeiende gezondheid.

Na een uitgebreide lunch namen we plaats op de bus om in groep het berkenbos te gaan verkennen. We leerden over de biologische en biodynamische teelt van de ingrediënten (oa zwarte bes), het duurzaam beleid van het berkenbos en we kregen een live voorbeeld van hoe een berk wordt afgetapt. Uiteraard werd er een proefmoment ingelast en hoewel het berkensap zeer neutraal is van smaak kon je de zuiverheid op je tong voelen.

Na dit proefmoment was het tijd om de fabriek zelf te bezoeken. Hier zagen we hoe sommige flesjes nog manueel ingepakt werden, en verkregen we een inkijk in het geautomatiseerde proces van het bottelen. De verschillende fases van het berkensapproces werden doorlopen en getoond, en de nodige vragen werden gesteld en beantwoord.

Na een kort moment van verbroedering met de andere groepen voorzien van een stuk fruit en een kopje thee was het tijd om ons om terug naar het vertrekpunt te begeven vanwaar onze tocht huiswaarts werd ingezet.

Omstreeks 19h30 viel de deur achter me in het slot, niet veel later gingen de lichten uit.

Wil je meer weten over DEPURASEVE, het berkensap van Herbalgem, lees dan hier verder.

Deel dit bericht!