Is mijn nagellak giftig?


24 januari 2018

Bij het inademen van de geur van nagellak zal je vast wel eens gedacht hebben “Dit kan toch niet gezond zijn?”

in volgend artikel gaan we wat dieper in op de samenstelling van nagellak en dingen waar je best op kan letten bij het kopen ervan. Wij kiezen in onze winkel voor  Benecos Happy Nails – nagellak zonder formaldehyde, tolueen, kamfer, ftalaten en hars.  Bovendien is het volledig VEGAN.

Bij het horen van de woorden tolueen, formaldehyde en dibutylftalaat (afgekort DBP) en tolueen zal waarschijnlijk niet meteen bij iedereen een belletje doen rinkelen. Deze stoffen worden samen ook wel de ‘big 3′ genoemd, oftewel de drie meest giftige stoffen die in nagellak voorkomen. Giftig? vraagt u zich af. Ja, hoewel de concentratie in een potje nagellak heel klein is blijven dit wel giftige stoffen, en het leek ons interessant om deze een keer onder de loep te nemen.

Formaldehyde is een giftig  gas met een onaangename en prikkelende geur Dit gas is mogelijk kankerverwekkend wanneer je er lang aan blootgesteld wordt. In nagellak wordt het vooral als verhardingsmiddel toegevoegd. Hoofdpijn, huidirritatie en astma kunnen mogelijk het gevolg zijn van deze stof.

Dibutylftalaat is de meest gebruikte weekmaker in nagellak. Deze stof zorgt ervoor dat de nagellak minder snel zal scheuren en afchippen. Diverse dierproeven hebben aangetoond dat het voor een verstoorde hormoonhuishouding kan zorgen die schade kan berokkenen aan de voortplantingsorganen en bij zwangerschap aan het ongeboren kind. Dibutylftalaat (DBP) mag in de Europese Unie officieel ook niet meer aan cosmetica worden toegevoegd, al houdt niet iedereen zich aan de regels. Let bij het kopen van nagellak dan vooral op de aanwezigheid van deze boosdoener!

Tolueen is een verdunningsmiddel dat ook verwerkt wordt in producten als zilverpoets, verf en lijm. Tolueen is ook de stof waar de zogenaamde lijmsnuivers high van worden. Het houdt nagellak vloeibaar en zorgt ervoor dat het makkelijk aan te brengen is. Grote hoeveelheden inademen kan leiden tot misselijkheid en duizeligheid. Langdurige blootstelling kan leiden tot grote schade aan emotionele en verstandelijke functies van de hersenen. Ook kan het gevaar inhouden voor moeder en kind tijdens de zwangerschap.

Ons advies? lees steeds de ingrediëntenlijst en let vooral op bovenvermelde 3 stoffen bij het aankopen van nagellak en laat je niet misleiden door flashy reclame en wilde kleuren. Ook natuurlijke producten zijn tegenwoordig in een groot kleurenpallet verkrijgbaar. Spice me up, pepper green, wild orchid en deep plum zijn maar enkele smaakmakers uit het Benecos gamma.

happy nails!

 

Deel dit bericht!